A mazsola un. mazsolaszőlőből aszalt, édes, gyógyító hatású táplálék. A szőlő ameddig a mai tudomány látja 5 millió évvel ezelőtt is jelen volt a Földön. Az egyik magvatlan szőlőfajta a Szultánia, aminek világos nagyszemű fürtjeit aszalják, és a legjobb minőségnek tartott mazsolafajta. Sokféle mazsola fajta van. Az a jó, ha a nedvesség tartalma 1/4-e a szőlőjének, vagyis nem kopogós. A sötét szőlőfajtából aszalt mazsolákban több bioflavonoidok és P vitamin van, ami vírusölő, gyulladásgátló és allergiát kiegyensúlyozó anyag.

Az aszalás után többnyire kénnel kezelik, így aki allergiás a kénre felhasználás előtt vizben áztassa ki, a kén-dioxid kénsavvá alakul, ami forraláskor elpárolog. Sajnos a bio élelmiszerek is tartósíthatőak kén-dioxiddal. A mazsola jótékony hatását a szervezetre itt olvashatod.
A mazsola önállóan energia bomba, magas szőlő - és gyümölcscukor tartama miatt. Lúgos hatású.
PERZSA RIZS
Hozzávalók:
35 dkg basmati rizs (lehet másféle is)
80 dkg friss leveles spenót
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 púpozott evőkanál mazsola (kb. 5 dkg)
3 evőkanál dió (kihagyható)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt kardamom
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 dundi gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
2,5 dl natúr joghurt kihagyható
7 dl víz
1 dl zöldségleves
só
bors
A spenótleveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. A hagymát finomra kockázzuk. A diót megpirítjuk egy serpenyőben. Az olajat nagyobb edénybe tesszük, a fűszereket enyhén megpirítjuk rajta és kiveszsük belőle. A hagymát megdinszteljük a fűszeres olajban, majd hozzáadjuk a spenótleveleket, lefedjük. A rizst szűrőkanálba helyezve átmossuk, a mazsolát szintén átöblítjük, majd a spenótlevelekhez adjuk, alaposan megkeverjük, és felöntjük vízzel és a zöldséglevessel, sót borsot hozzáadva. Lefedve mérsékelt tűzön nagyjából 10-15 percig pároljuk. Félrehúzzuk, és további legalább 5 percig hagyjuk lefedve. A spenótos-mazsolás rizst tálra szedjük, a pirított dióval meghintjük. A fokhagymás joghurtot egy tálban kínáljuk mellé.
Édességnek
Reszelt almával és/vagy répával elkeverjük a mazsolát.
Kásának
Zab, köles, quinoa magokat növényi tejjel ( rizs, mogyoró ..) és a mazsolával felforraljuk, lefedve hagyjuk "dagadni". Pirított dióval megszórjuk.

Mazsola chutney
01.5 csésze mazsola, 1 csésze datoly kimagozott apróra vágott, 1/4 teáskanál ánizsmag, 1 teáskanál köménymag,1 teáskanál koriandermag, 2 evőkanál lime- és narancslé , gyömbér kb. 1,5 cm-es hámozva felszeletelve, 1 chili paprika apróra vágva, 1 kávéskanál só és 1/4 kávéskanál eszelt szerecsendió.
A mazsolát és a datolyát a citrusok levével keverjük össze és hagyjuk 1 órát pihenni. A magokat kicsit pirítsuk meg serpenyőben zsiradék nélkül. Aprítsuk össze először a magokat,majd a gyümölcsöket és adjuk hozzá a chilit ,gyömbér, sót és szerecsendiót.
Aki nyers ételeket kedveli már le is hűtheti a chutneyt.
Aki nem, az rottyantsa fel tűzön egy edénybe. Ha lekvárosabra szeretnénk, akkor aprítás nélkül tegyük a gyümölcsöt fel főni, és adjuk hozzá a többi hozzávalót, kis vízzel időnként felöntve keverhgessük, amíg megfelelő állagú nem lesz. Cukrot nem igényel, mert édes gyümölcsökből készül.
A mazsola chutney készülhet még mangó, barack,ananász, paradicsom, hagyma alappal. Mártogatósnak sült vagy nyers zöldségekhez, köret mellé finom.

|