Babérlevél
Ázsiából származó ősi, gyógyító fűszernövény. Pozitív hatása van a légzőszervekre, izültekre, vizelethajtó és baktériumölő.Gyógyteaként izülettisztító teaként fogyasztható. A babérolaj volt az első szilárd szappanok gyógyolaj eleme.
Az emésztésre pozotív hatással van, étvágyfokozó, inkább a savanykás ízű ételekhez illik, a bab, lencse, burgonya, tojás, káposzta ételekbe, savanyúságokba.

Borsikafű, Csombor
Karakteres ízű, ősi gyógynövény. Hatóanyagai fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, stresszoldó, antioxidáns hatásúak.
Ezt a hatást, az ételek fűszereként is hozza, és ami az étkezés szempontjából fontos, hogy puffadásgátló, görcsoldó. Épp ezért leginkább a k betűs ételek fűszere, ( karfiol, karalábé, kelkáposzta, káposzta) a babérlevéllel együtt, a savanyú, a hüvelyes, és a sajtos ételek ízesítője.
Aki nem ehet erős fűszereket, annak a bors helyettesítője lehet markáns illóolaj anyagával. Zöldséglevesek, főzelékek, pástétomok kiváló fűszere.

Kakukkfű
Az egyiptomi balzsamozás alapnövénye volt. Léguti betegségekre, köptetőként és antibiotikumként a legismertebb. Baktériumölő és vírusölő tulajdonságát a benne lévő keserű és cserzőanyagtól kapja. Illóolaja serkenti az immunrendszer működését. Meghülés és köhögés esetén a teája mézzel ízesítve nagyon hatékonyan gyógyít.
Konyhai használatban ételekhez adva emésztésjavító, puffadásgátló, görcsoldó, bélfertőtlenítő és bélféregűző. Bab, borsó, lencse ételekhez, a k betűs zöldségekhez, zsíros ételekhez és pástétomokhoz ajánlott.
Jól illeszkedik a borsikafűhöz, rozmaringhoz,tárkonyhoz. Paradicsomos és olaszos tésztaételekhez nagyon finom.

Tárkony
Időtlen idők gyógyító növénye. Régen kígyómarásra is használták. A friss leveleket rágva fogfájás enyhítő, antibakteriális hatású. Főzete nyugtató hatású, tisztítja a májat és az epét, pozitív hatásal van a gyomorra. Kiváló só helyettesítő.
Kimerültség, depresszió, álmatlanság gyógyítója.
Az ételek amikhez illik a bab, borsó, burgonya, uborka, főzelékek, zöldséglevesek, saláták, savanyúságok.

Koriander
Ázsiai eredetű ősidők óta használt fűszer és gyógynövény. A magját és a levelét ételekbe és gyógyításra egyaránt használják az egész világon. Az indiai konyha alapfűszere.
Tartalmaz tizenegy féle illóolajat és hat féle savat közöttük, a C vitamint. A linolsav a reumás betegségek ellenszere, csökkenti a bőrduzzanatokat.
Vizelethajtó és veseműködés segítő. Börgyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, méregtelenítő, gombaölő így ideális az ekcémára, bőrszárazságra, gombás bőrbetegségekre.
Savtartalma csökkenti a koleszterinszintet (LDL) és segít hasznosítani a jó koleszterint (HDL).
Illóolajai emésztés és májműködés segítők, de jól hatnak hasmenés, hányinger ellen és antibakteriális hatásuk a szájban lévő gyulladások természetes gyógyszere.
Csökkenti a magasvérnyomást és pozitív hatása van az idegrendszerre.
Vas tartalma kedvezően hat a vérszegénységre.
Anti-hisztamin hatása csökkenti az allergia tüneteit. A koriander olaj kiváló csípések, kiütések duzzanatok kezelésére kívül és belül egyaránt.
Dodecenál tartalmaz, mely antibiotikumként a szalmonella betegségek és a bakteriális fertőzések természetes ellenszere.
A zöld levelei gazdag kalciumforrások. Méregteleítő hatása segít a nehézfémeket eltávolítani a szervezetből.
A korianderben lévő A vitamin együtteshatása a C vitaminnal és a vassal jó immunerősítő.
A benne lévő vitaminok, a bétakarotin és a foszfor kedvezően hat a látásra.
Egyszóval a koriander egy csodaszer. Sajnos friss korianderlevelet ritkán lehet kapni.
Ha valaki kedvet kapott a termesztésére itt talál róla információt.

Kurkuma
Ősi ázsiai eredetű gyógy- és fűszernövény. Az indiai konyha kiemelt fűszere. Gyökere hasonlít a gyömbérére, csak erős sárga, narancssárga belseje különbözteti meg, épp ezért kiváló természetes festékanyag.
Antibakteriális hatása miatt külsőleg és belsőleg hatékony fertőtlenítő, gyulladásgátló és méregtelenítő szer. Sárga színét a kurkumintól kapja, ami antioxidáns, daganatcsökkentő és immunerősítő azaz képes kiegyensúlyozni a beteg sejtműködést.
Jó hatással van a májra az epetermelésre, a veseműködésre, az emésztésre, az ízületekre, a csípésekre. Az Alzheimer kór és a daganatos betegségek természetes gyógyítója.
A leghatékonyabb ha friss gyökérként fogyasztjuk, ( nehezen beszerezhető Magyarországon). Az Arany tej kúraszerű fogyasztásával megelőzhetjük a fent említett betegségek kialakulását.
Az Arany tej (Golden milk) receptje:
1. Kurkuma krém
Fél csésze tisztított vízehez negyed csésze kurkumaport adunk és kevergetve közepes lángon krémes sűrűségre főzzük 7 percig pótolva a vizet.
Ha meghűlt, üveg edénybe tárolhatjuk 3-4 hétig.
2. Golden milk
2 csésze kókusztejet (vagy rizs-, szója-,zabtej) 1 teáskanál kurkuma krémmel elkeverjük, és felforrósítjuk. Nem kell forralni! Ha elkészült öntsünk bele fél teáskanál mandula vagy szezámolajat, (kókuszolaj....). Ízesíthetjük juharsziruppal, steviával, agavésziruppal. Gyerekeknek 5 éves kortól ajánlott.
Az elkészítésről itt találsz videót.
Görögszéna (görög lepkeszeg)
A görögszéna gyakori gyógy- és fűszernövény, melyet a világ szinte minden táján ismernek és termesztenek Magyarországon nem nagyon elterjedt. A legrégibb korok óta(Ebers papiruszok, i. e. 2000–3000) ismert gyógynövények egyike. A görögök thliz vagy boukeraz, a rómaiak siligua, siliculavagy silicia néven ismerték. A törökök çemen otunak hívják; náluk salátafűszer, pörkölt-őrölt magját néha a török kávéhoz keverik. Az ókori Egyiptomban a füstöléshez és balzsamozáshoz használt fűszerek egyike volt.

A Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Ázsiában honos növény. Már az ókorban is termesztették, (elsősorban Indiában és Marokkóban), ezért sokfelé elterjedt. Hazánkban nemcsak termesztik, de a termesztésből kivadulva is előfordul.
Egyiptomban és Etiópiában a kenyeret fűszerezik vele, a görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják. Sok vasat tartalmazó csíráit salátába keverik. Nagyobb, zsenge leveleit apróra vágják és frissen, vagy párolva tálalják. Egyiptomban kedvelt étel a tejbe áztatott görögszénamag, de teaként is fogyasztják.
Indiában, a Közel-Keleten népszerű fűszer. Összetört levelét és magját pirítva ételek ízesítésére és besűrítésére használják. Szinte minden curryben megtalálható; emellett használják a csatni, a sambhar és az etiópiai berbere fűszerkeverékben is. Kesernyés íze a juharcukorra hasonlít, ezért az USA-ban a valódi juharcukrot pótolják vele. Jó ízt ad a girosz ételeknek,káposzta ételeknek,fõzelékeknek, leveseknek.
Színezőanyagként sajtokhoz és egyéb élelmiszerekhez adják.
A magjából kivont aromaanyagokat a likőr- és élelmiszeripar hasznosítja dió- és kávéaromaként (pl. a dejóban).
Gyógyászati értékét az indiai, egyiptomi (arab), görög, kínai népi és tudományos gyógyászatban kiemelkedőnek tartják; ezen országokban általánosan fogyasztják. Közvetlen feldolgozásával számos szabadalmaztatott gyógyszer készül.
Vitaminokból A,B,C,D,E van benne. Jelentõs vas, szelén, szilícium forrás.Hormonszabályzó, gyulladáscsökkentõ, antibakteriális hatású.
Gyomorhurut, gyomorfekély gyógyító, szem- szájgyulladásra, hajhullásra fõzete jó hatással van.
1. Csökkenti a vér koleszterinszintjé
2. Egyensújyozza a vércukorszintet
3. Segít a savas reflux és a gyomorégés megszüntetésében
4. Csökkenti a szívbetegség kockázatát
5. Serkenti és megkönnyíti a szülést, szoptatást
6. A vércukor szintet kiegyensúlyozza
7. Segíti a fogyást
8. Segíti az emésztést és javítja az anyagcserét
9. Megakadályozza a bőr problémákat és csökkenti a hegesedést
10. Megakadályozhatja a vastagbélrákot
11. Enyhíti a puffadást és a hasmenést
12. Megakadályozhatja az izületi gyulladást
13. Javítja a haj növekedését és megakadályozza a kopaszságot
14. Tisztítja a vért, segít megelőzni a pattanásokat és a ráncosodást
15. Megakadályozhatja az Altzheimer-kórt
<
|