CUKKINI SAJT
Hideg vacsora vagy reggeli tökéletes kiegészítője lehet, de én éhségűzőnek is szoktam használni, amikor "úgy ennék valamit" állapotban vagyok.
Hűtőben több napig eláll.
Hozzávalók:
-
1 nagyobb cukkini (kb. 30 dkg.),
-
2 ek. extra szűz kókuszolaj,
-
40 gr. zselatin (vagy agar-agar, de abból kevesebb kell),
-
1 kk. só,
-
4-5 szál friss kapor,
-
csipet cayenne bors,
-
3 ek. kókusztejpor
Elkészítése:
A cukkinit hámozás nélkül kockákra vágjuk, és kevés vízben puhára főzzük. Leszűrjük, de ne csöpögtessük ki. Öntsük aprítógépbe, tegyük hozzá az összevágott kaprot, és a többi hozzávalót, majd turmixoljuk krémesre. Tetszőleges szilikonos formákban a hűtőben megdermesztjük. Készíthetjük natúran, kapor nélkül, vagy ízesíthetjük csilivel, fokhagymával, bazsalikommal is.
A receptet beküldte: Bodnár Éva (MINDIGNŐ)
VÖRÖSBOROS CSOKOLÁDÉ MOUSSE (ALKOHOLMENTES, CUKORMENTES, TEJMENTES, TOJÁSMENTES, VEGÁN)
Szerző: Mindenmentes Nóri (mindenmentes.hu)
Étel típus: desszert
Konyha: gluténmentes, cukormentes, tejmentes, tojásmentes, vegán
-
A csokoládét törd nagyobb darabokra, és olvaszd meg vízgőz felett.
-
A nyírfacukrot (vagy más, általad választott édesítőt) oldd fel a borban és langyosítsd meg (ez azért fontos, hogy ne hűtse le hirtelen a csokoládét, legyenek kb. egy hőmérsékletűek).
-
A csicserilevet a borkősav hozzáadásával verd kemény habbá. (Ha felfordítod az edényt, ne folyjon ki.)
-
A bort több részletben add a csokihoz, közben keverd össze alaposan kézi habverővel. Amikor az összes bort felvette, óvatosan, lentről felfelé ívelő mozdulatokkal forgasd bele a csicserihabot, amíg eltűnnek a fehér csíkok.
-
Tedd hűtőbe, és 1-2 óra múlva, de akár másnap is fogyasztásra kész.
* Én a Lidlben kapható 70%-os étcsokoládét használtam. Ez 33g CH/100g szénhidrátot tartalmaz, és nyomokban tartalmazhat tejet. Ahhoz, hogy a szénhidrát-tartalom stimmeljen a receptben, hasonló minőségű csokoládét kell használnod. Én ajánlom a szintén Lidlben kapható 81%-os csokoládét is, ebben csak 23g CH/100g van, de így nagyon csokis lesz a mousse - tejcsokihoz szokott vendégeknek esélyes, hogy túl fanyar.
** Használhatsz eritritet is, így a szénhidrát-tartalom 7,5 grammal csökken poharanként - én a hűsítő hatása miatt nem választottam.
*** A borkősav nem létkérdés, de ezzel lesz a legkeményebb a csicserihab. Ha gyakran használsz csicserilevet, érdemes beruháznod egy csomagra.
Tofu/tempeh édes és savanyú
Szerző: Vilia
Konyha: Indonézia
-
1 blokk tempeh (alternatív: tofu)
-
Növényi olaj (1/2 liter sütéshez)
-
mártás
-
5 gerezd fokhagyma (vékonyra szeletelve)
-
1 zöld hagyma
-
1 kis friss vörös chili (vékony gyűrűre vágva) vagy kívánt mennyiség
-
1 tk barna cukor (vagy édes szójaszósz / agáve szirup)
-
1 csipet citromfű (kissé zúzott)
-
1 babérlevél
-
Egy ½ citromlé
-
3 teáskanál kókuszzsír
-
¼ tk sót
-
¼ tk (fehér) bors
-
Vágja a tempeh-ot kis hosszúkás darabokra (vastagság: 1-2 cm)
-
Melegítsük fel a növényi olajat, és adja hozzá a tempeh-t. 8-10 perc után vagy ha enyhén aranybarna vegye ki az olajból és alaposan csöpögtesse le.
-
Melegítsük fel a kókuszolajat, majd a fokhagymát, a tavaszi hagymát és a chilipaprikát adjunk hozzá, és párolja, amíg aranybarna. Ezután tegye félre mindent, és továbbra is használja a serpenyőt a többi összetevőre.
-
Alacsony és közepes hővel a cukrot megolvasztjuk, majd citromlével, babérlevélrel, sóval és borssal keverje el. Adja hozzá a félkész összetevőket és a tempeh-t a keverékhez, és keverje össze mindent. 3-5 perc után alacsony hőmérsékleten a tempeh felszívja a mártást és készen áll a kiszolgálásra.
-
http://mindtgreen.com/suess-sauer-tempeh/
|