Kukoricával töltött padlizsán
2 padlizsán
1 póráhagyma
1 piros pritamin paprika kis kockára vágva
1 paradicsom kis kockára vágva
1 bögre édes kukorica főtt, vagy konzerv
1 csokor petrezselyem
oregáno és borsikafű
4 -5 evőkanál olivaolaj
10 dk reszelt keménysajt ( allergiásoknak elhagyható)

A padlizsánokat megmossuk és ketté vágjuk hosszába, kiszedjük a közepét. Késsel körbevágjuk kb. 1 cm maradjon benne, és kanállal kikaparjuk a belsejét. Meglocsojuk egy kis olajjal és a sütőbe 200 fokon kb.10 percig sütjük, vagy amíg megpuhul a húsa és megpirul a külseje.
A belsejét kockára vágjuk, a magosabb részt kivágjuk belőle. A maradék olajat serpenyőbe tesszük, és a felkockázott hagymát megpároljuk, hozzáteszük a padlizsánt. Ha megsült, beleteszük a paprikát , és a kukoricát, azt is készre pároljuk, és a végén a paradicsommal és a fűszerekkel összesütjük kb 3 percig. Ízlés dolga ki mennyire szereti átsütni a zöldségeket, lehet roppanósra és puhábra is.
Közben a padlizsán már megsült, a kukoricás zöldséges masszába belekeverjük a petrezselymet, és púposra töltjük vele a padlizsán hajókat. Megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe, amíg rá nem pirul a sajt. Sajt nélkül, amíg összesülnek a zöldségek,Kb. 5 -8 perc. Sót nem igényel az étel, de ha mégis sózni szeretnénk, a Parajdi vagy a Himalája sót javaslom.
Vegyes zöldséges pakora I-II.
zöldségek:
I. 1- 1 csésze cukkini, hagyma, répa, vagy
II. 1-1 csésze uborka, paszternák, hagyma,
A hagyma felesbe szeletelve és szálakra szedve, a zöldségek hosszú vékonyra (juliennere) felvágva. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, lehet fél adagot is készíteni.

pakora:
1 és 1/4 csésze csicseriborsó liszt
1/4 csésze rizsliszt (lehet ez is csicseriborsóliszt )
1 kávéskanál curry
1 teáskanál só
1/2 csésze petrezselyemzöld vágva
olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Az un. indiai pakora gluténmentes, és ropogós bevonatot képez a zöldségeken. A felszeletelt zöldségeket beletesszük egy mély tálba, megsózzuk,és a curryvel megszórjuk, majd hozzátesszük a liszteket és a petrezselymet, és alaposan átkeverjük. Akkor jó, ha egy nedves masszát kapunk belőle a zöldségek levétől. Ha száraz, kicsi vizet öntsünk hozzá. A sütő edénybe 2 ujjnyi olajat öntsünk és ha elég forró, a kezünkkel tegyünk a masszából nagyobb darabokat. Ha megsült mindkét oldala, papírtörlőre szedjük ki. Kis borzas zöldség-gombócok. Szinte minden zöldséggel jó a pakora. Brokkoli, borsó...
Sült krumpli, mandarinos hagymasalátáva
2-3 burgonya
3 kanál kókuszzsír
1 póréhagyma
3 mandarin vagy klementin
1 citrom, vagy narancsos balzsamecet
só
A krumplit meghámozzuk és hasábra vágjuk. Serpenyőben megsütjük a kókuszzsíron. Amíg sül, felkarikázzuk vékonyan a póréhagyma fehér részét, és a meghámozott mandarint felkockázzuk. Összekeverjük sóval, citromlével és/vagy narancsos balzsamecettel.
Csicseriborsó fasírt kukoricás rizzsel
25 dkg főt csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 csokor vágott petrezselyem
1 kk. köménymag
1 kk koriander
1 kk. zöldfűszer keverék vagy borsikafű
1-2 evőkanál kukoricaliszt
2 ek. szezámmag
1 tojás
6-7 ek. kókuszzsír
A hozzávalókat összeturmixoljuk, és kis fasírtokat formálunk belőle. A kókuszzsíron kisütjük serpenyőben. Zöldségesrizzsel tálaljuk. 1 ek. olívaolajon hagymát párolunk, és megpirítjuk egy kicsit a rizst, majd felengedjük vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje. Sózzuk és megfőzzük. Mielőtt készre fő, főtt kukoricát és petrezselymet keverünk bele.
Kukorica galuska karfiol pörkölttel
1 kis fej karfiol
1 hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 pritamin paprika
2 kanál kókuszzsír
borsikafű, só, pirospaprika, majoranna, petrezselyem
Galuska:
3 csésze kukoricaliszt
1 tojás
só, víz

A k betűs növényekhez való fűszerek illenek a pörkölthöz, amik emésztés könnyítők , puffadásgátlók. A karfiolt kis rózsáira szedjük, megmossuk, a paprikát kis kockákra vágjuk.
A hagymát és fokhagymát felaprítjuk, és a kókuszzsíron megpirítjuk. Rárakjuk a fűszereket a karfiolt és a paprikát. Átkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy kicsit ellepje. Ha szükséges pótoljuk a vizet, kevergetve , lefedve főzzük, amíg megpuhul, majd fedő nélkül, hogy kicsit sűrűsödjön. Ekkor kerül bele a petrezselyem.
Felteszünk lábasba vizet főni, sóval. Amíg forrni kezd, összekavarjuk egy tálba a lisztet, tojást, sót, esetleg vizet, hogy minél lágyabb tésztát kapjunk. Ha a víz fő, beleszaggatjuk a tésztát, és ha feljön a víz tetejére a galuka rászedjük a pörköltre.
Összekeverjük és melegen tálaljuk. Ha nem fogyasztjuk el, érdemes a galuskát külön szedni, hogy ne szívja fel a pörkölt levét.
Cukkini fasírt
2 hámozott, reszelt cukkini
2 tojás
5-6 kanál kukoricaliszt
1 csokor apróra vágott kapor
1 kanál lenmag
1 kanál szezámmag
1 teáskanál őrölt kardamon
2-3 kanál kókuszolaj
só

A cukkinit sózzuk be és hagyjuk állni 15-20 percet, majd csavarjuk ki a levét. Adjuk hozzá a tojást, fűszereket, magokat és keverjük hozzá a lisztet, hogy lágy maradjon, de ne folyjon nagyon. Forrósítsuk fel a kókuszolajat és tegyünk bele kanállal kupacokat a masszából. Süssük át mindkét oldalát. Rizzsel tálaljuk.
Cékla-répa fasírt
almás barnarizzsel ajánlva
1 nagy cékla hámozva
2 répa hámozva
1 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csésze napraforgómag
2 cm gyömbér
2 kávéskanál koriander
1/2 k.kanál bors
1/2 k.kanál örölt kömény
2 tojás helyett lehet rizsliszt
3 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál kókuszzsír

A zöldségeket felszeleteljük és aprítóba tesszük minden hozzávalóval, kivéve a kókuszzsírt.
Ha keményebbre szeretnénk, még lehet több lisztet hozzá adni. A kókuszzsírba kanállal kis fasírtokat formázunk és süssük át mindkét oldalát.
Egy kicsit hígabb és levesesebb mint általában a fasírtok, de szépen összesül.
A barna rizst mosás után sós vízbe megfőzzük, és mielőtt a végén fedő alatt összepárolnánk belekockázunk egy fél almát, összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk 5-10 percig párolódni úgy hogy elzárjuk alatta a tüzet.
|