Főtt répapástétom
3-4 szál répa
2 csipet borsikafű
1/2 babérlevél
1 csipet kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
2 csipet pirospaprika
1 kávéskanál olivaolaj
só

A répát felszeleteljük karikára és kevés vízzel feltesszük főni. Beleszorjuk a sót, 1 csipet borsikafüvet, 1 csipet kakukkfüvet, és a babérlevelet. Készre pároljuk, leszűrjük. A főtt répához adjuk a fokhagymát, olajat, pirospaprikát, az 1 csipet borsikafüvet, és az apróra vágott petrezselymet. Összeturmixoljuk.
Egyszerű babpástétom
20 dkg előző nap beáztatott tarkabab
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 kanál extraszűz olívaolaj vagy kókuszzsír
Fűszerek izlés szerint: köménymag, borsikafű, kakukkfű, oregano, curry, só, petrezselyem, citromlé
Táplálóbbá tehetjük 1 főtt tojással ekkor mehet bele egy kis őrölt koriander is.

A babot főzzük puhára 1 bérlevéllel, és sóval. Tegyük a turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt és turmixoljuk krémesre.
Tofus tojáspástétom
10 dkg tofu
2 főtt tojás
1 kis fej hagyma vagy 2 szál zöldhagyma
10 dkg reszelt füstöltsajt
pici örölt feketebors vagy fehérbors
ízlés szerint zöldfűszerek
Minden alapanyagot összeturmixolunk konyhai robotgépbe, vagy villával összetörve botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Lencse pástétom
2 bögre száraz lencse
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kanál mustár
1 babérlevél
bors
kakukkfű
zsálya
só
A lencsét feltesszük főni 2x mennyiségű vizzel, sóval, babérlevéllel és 1 kisebb fej hagymával.
Amikor megfőtt, ha szükséges leöntjük a vizet róla, bele nyomjuk a 2- 3 gerezd fokhagymát, csipet kakukkfüvet, csipet zsályát, 2 kanál mustárt, késhegynyi borsot, és kivesszük belőle a babérlevelet, majd összeturmixoljuk krémesre. Gazdagíthatjuk még pirospaprikával, sült hagymával, vagy oliva bogyóval, esetleg curryvel ízlés szerint.

|