KÉN és vegyületei

Mint minden természetben előforduló elem építeni és rombolni is tud, kémiai formájától és annak mennyiségétől függően.
A kén esszenciális aminosavak alkotórésze mindenhol jelen van, ahol a fehérjékben komplett az aminosav összetétel, legyen az kőzet, növény, állat, vagy ember.
Építő az emberben
Az egész testben megtalálható. Fontos összetevője kollagénnek az izmokban, ízületekben, porcokban, inakban, szalagokban. Részt vesz a sejtfalak rugalmasságának és áteresztő képességének helyreállításában. Ezeken kívül, a kénfüggő vegyületek formájában mint az inzulin, a glükozamina glutation, amely egy létfontosságú antioxidáns. A természetes hatású kénfürdőt széles körben alkalmazzák a gyulladásos-reumás elváltozásokban, és a mozgásszervi megbetegedésekben is.
A testünkben levő kén fele az izomban, a bőrben, és a csontokban van. A súlyos kénhiány jellegzetes tünete:lassú sebgyógyulás, hegesedés, töredező haj és körmök, táplálkozási problémák, allergiák, izületi gyulladás, pattanások, memóriazavarok
Élelmiszerekben
Legnagyobb mennyiségben a hagyma, fokhagyma. De sok van a brokkoliban, káposztában, kelbimbóban, karalábéban, tormában, mustárban, retekben, búzafűben, tenger gyümölcseiben, tengeri moszatokban, algákban.
A kén elemi állapotban vulkanikus területeken fordul elő. Kristályos kőzetként bányásszák embertelen körülmények között. A kénbányászok átlagéletkora 40 év.

A világ kéntermelésének nagy részét ma már a több lépcsős Claus-eljárás adja, ami a leginkább a kőolaj finomításakor keletkező kén-hidrogént dolgozza fel. Az eljárás során égetőkamrában (termikus reaktorban 900-1100 oC-on) a kénhidrogén 1/3-ad része kén-dioxiddá ég el.
A vegyipari felhasználásra alkalmas végterméket folyékony állapotban, vasúti tartálykocsiban vagy tankautóban szállítják. A kén, a vegyipar öt legfontosabb alapanyagának egyike, felhasználása olyan sokrétű, hogy nincs ember, aki ne találkozna olyan végtermékbe, amihez az elemi állapotában sárgás színű, jellegzetes szagú anyag valamilyen formában jelen ne lenne.
A másik 4, a só, a kőolaj, a mészkő és a szén. Nem olyan sokára eljön az az idő , (melyiknek előbb melyiknek később,) amikor nem lesz szükség a bányászatukra, mert más fogja felváltani az élelmiszer, a vegyi és építőiparban őket.
Romboló az emberben
Kén- dioxid, (SO² )Szúrós szagú, mérgező gáz, belélegezve a nyálkahártyát izgatja, a vörösvérsejteket roncsolja. A mikroorganizmusokat elpusztítja, (válogatás nélkül) ezért a konzerviparban tartósításra használják. A színes anyagokat kifehéríti, a foltokat a textíliából eltünteti. A papír- és textiliparban főként fertőtlenítésre használják.
Élelmiszereink közül többek között az aszalt gyümölcsök, chips és egyéb burgonyakészítmények, keksz, keményítő, lekvár, sózott és szárított halak, szárított és fagyasztott zöldségek, valamint a húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek illetve alkoholos italok tartalmaznak kén-dioxidot vagy szulfitokat.
Jelölése : E 220
Bio élelmiszereknél is megengedett a használata!!
Szulfitjai (kénsavak) jelölése:
-
E 221 - Nátrium-szulfit
-
E 222 - Nátrium-hidrogén-szulfit
-
E 223 - Nátrium-diszulfit
-
E 224 - Kálium-diszulfit
-
E 226 - Kálcium-szulfit
-
E 227 - Kálcium-hidrogén-szulfit
-
E 228 - Kálium-hidrogén-szulfit
Általában kis mennyiségben nem okoz az emberek többségénél reakciót, ám azoknál akiknél az ételintolerancia, allergia megjelent, változik testében a mikroflórája, okozni fog tüneteket:
Ezek: nyálkahártya duzzanat főleg a szájban, émelygés, hányinger, hasmenés, fejfájás.
2014. december 13-ától az 1169/2011/EU rendelet előírja, hogy minden élelmiszer címkén szükséges az allergiát okozó anyag, vagy alkotórész szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon való jelölése, továbbá a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén is az allergénekre vonatkozó tájékoztatást a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. A csomagolásokon kötelező feltüntetni a kén-dioxid és szulfit tartalmat is, ha 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladják az adott termékben.
Allergének jelölése:

|