Banános, vagy almás- mazsolás kása
10 dkg finomörlésű zabpehely vagy kukoricapehely, vagy rizspehely
4 édeskés alma mosva, kockázva, vagy 2 banán kockázva
10 dkg áztatott mazsola vagy datolya kockázva
500 ml növényi tej ( mogyoró, mandula vagy rizs )
1 kanál méz

A növényi tejben felforraljuk a zabpelyhetés a mazsolát, csak a forrásig, és levesszük a tűzről. Pár percet hagyjuk hűlni, (ha kukkorica pehellyel készül csak a mazsolát kell beáztatni 1-2 órára a tejben) majd belekavarjuk a mézet és a gyümölcsöket. Ízlés szerint variálhatjuk a gyümölcsöket.
Banános vagy almás- tojásos kukoricapehely / glutén mentes /
1 banán vagy alma
1 bögre kukoricapehely /cornflakes /
1 teáskanál kókuszzsír vagy olíva olaj
méz , az almás változathoz fahéj

A gyümölcsöt felszeleteljük kb. 0.5 cm vastagra. Egy kis serpenyőben amiben nem sül le, kis lángon felolvasztjuk a kókuszzsírt, és sorba rakjuk az aljára a gyümölcsöt. Amíg kicsit megpirul, feltörjük a két tojást, és villával összekeverjük, majd beleszórjuk a kukoricapelyhet, és azzal is elkeverjük egyenletesre. Megfordítjuk a banán vagy alma szeleteket és ráöntjük a tojásos masszát. Egyenletesre simítjuk, olyan lesz mint egy omlett. Ha kezd pirulni, egy lapos krémkanállal vagy fakanállal ügyesen megfordítjuk, és készre sütjük. Tálaláskor lehet rá csurgatni mézet, az almás változatára pedig fahéjat is szórni.
Kukoricapelyhes omlett /glutén és laktózmentes /
1 tojás
3 kanál kukoricapehely
2 kanál rizstej
1 kanál főtt kukorica ( elhagyható)
1 teáskanál kókuszzsír
A serpenyőben felolvasszuk a kókuszzsírt, közben 1 tojást felverünk egy tálban, és a rizstejet, kukoricát és a kukorica pelyhet, belekeverjük. Alacsony lángon mindkét oldalát átsütjük, minta a palacsintát.
Quinoa kása aszalt gyümölcsökkel /glutén , laktózmentes /
1 csésze quinoa
1/2 csésze aszalt barack és mazsola
ízlés szerint 1-2 stevia tabletta vagy méz
1 csésze rizstej vagy kókusztej és víz
1 evőkanál vágott pisztácia
méz,
A magot megmossuk és először a vízben főzzük egy késegynyi sóval, majd ha már lefő a víz, rizstejjel öntjük fel és belerakjuk a gyümölcsöket és a steveát vagy a mézet. Teljesen puhára főzzük és tálalásnál csorgathatunk rá kis mézet.
Tojásos avokádókrém
1 avokádó
2 főtt tojás
2 szál apróra vágott zöldhagyma, vagy 1kis hagyma
1/ csokor petrezselyem apróra vágva
1 kanál vaj (elhagyható)
citromlé
só, bors

Az érett avokádót meghámozzuk, itt láthatsz egy videót, melyik az érett, ha a kis szárvégét leszeded, a sárga a jó, a zöld éretlen, a sötét túl érett) kettévágjuk és kiszedjük a magot, egy villával összetörjük a húsát. A főtt tojássárgáját, a puha vajat, a fűszereket, hagymát, belekeverjük. A tojásfehérjét kis kockákra vágjuk, vagy villával összetörjük. Belekeverjük az avokádós krémbe, és citromlével ízesítjük.
Csicsókás kukoricapelyes omlett
1 nagy vagy 2 kis csicsókagumó
2 tojás
1 csésze ( fél bögre ) kukoricapehely
3 kanál rizstej
1 teáskanál kókuszzsír
késhegynyi őrölt koriander, vágott petrezselyem,
őrölt paprika, csipet tárkony, pici só
A csicsókát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A kókuszzsírt felmelegítjük és a csicsóka karikák egyik oldalát átsütjük, majd megfodítjuk. Közben felverjük a tojásokat a tejjel és megfűszerezzük, majd belekeverjük a kukoricapelyhet és ráöntjük a csicsókára. Átsütjük mindkét oldalát. Megszórjuk őrölt paprikával.
HÚSMENTES PÁSTÉTOMOK

|