A fűszerek olyan gyógynövények, melyek önállóan, és ételekhez adva is kifejtik jótékony hatásukat a szervezetre. Az ételek ízét, karakterét meghatározza a hozzáadott fűszer.
Vannak fűszerek, melyek egymást kiegészítik, támogatják az ízhatás és gyógyhatás elérésében. A főzés kreativitása a fűszerezésben rejlik, ám vannak olyan ételek, melyeknek vannak kihagyhatatlan fűszer elemei. Ezoterikus tanok szerint, egy étlhez 7-12 fűszerrel lehet elérni a harmónikus ízhatást.
A fűszerezésen túl, a végeredményhez hozzájárul az elkészítője lelkiállpota, energiája, az alapanyagok előkészítési módja, színe, formája, szeletelési módja. Egészen más ízű lesz ugyanazokból az alapanygokból készített étel, ha hosszúkásra vagy kockára, netalán kerekre szeleteljük fel a zöldségeket, és más lesz akkor is, ha dühösek, zaklatottak vagyunk vagy békések, vidámak, amikor elkészítjük.

|