A répa univerzális, ősi növény, mely több tízezer éve táplálja az emberiséget. Nálunk a sárgarépa terjedt el, de a fehértől a liláig többféle is termeszthető már nálunk is. Szines répák. A suméroknál és egyiptomikanál még gyógynövényként fogyasztották, később nemesítették és bekerült a mindennapi étkezésbe sárgarépaként.
Kulcs növénye az emésztésnek, szélhajtó, túlevés, gyomorrontás kiegyensúlyozó, vízhajtó, nőknél kismedencei terület vérrellátását serkenti. Karotin forrás, télen melegítő hatású. Piros és lila változatában a szinét is adó antocián erős antioxidáns hatású.

A, B,C,D,E vitaminok, kálium, kalcium és magnézium forrás, de réz, foszfor, vas, kén és folsav is van benne. Nem csak levesnek, de sütve, rántva, fasírtnak, pestonak, chipsnek, krémeknek,salátákba, süteménybe és chutneykban is nagyon finom. A léböjt kúrák alapeleme a répalé, az alma és a cékla mellett. Próbáljunk meg piacokon, háztól, vegyszermentes zöldségeket beszerezni.
Kevesen tudják, hogy a levele is fogyasztható. A sárgarépa levele klorofilban gazdag, ami nyirok és vértisztító. Tartalmaz porfirineket, ami serkenti az agyalapi mirigyet és kiegyensúlyozza a nemi hormonokat. Teaként vese erősítő, és felfázásra ajánlott. Salátákba, levesekben a petrezselyemhez hasonlóan felhasználható, markánsabb íze miatt kevesebb ajánlott. A friss gyengébb hajtásokat használjuk.
Pesto
Sárgarépakrém
1 rész reszelt sárgarépa ( a levét kicsavarva)
1 rész növényi sajt reszelve vagy növényi margarin
fokhagyma, só, bors
Sült répa
A meghámozott, vékonyan ferdén felszeletelt sárgarépát kevés olíva
olajon mindkét oldalán pirítjuk,
közben őrölt zöld kardamonnal és himalája sóval meszórjuk

Répa fasírt
3 csésze reszelt répa
1-2 zöldhagyma, vagy hagyma apróra vágva
2- 3 kanál lenmag és 2- 3 kanál chia mag örölve
1 kanál kókuszzsír
só, bors, kurkuma, zöldkardamon (ízlés szerint)
és illik hozzá a szerecsendió örölve krkuma helyett
Összekeverni és kevés olíva olajon kisütni
|