Származása nem pontosan ismert, az tudható, hogy kb. 4000 éve már fogyasztották. A cékla is ősi, gyógyhatású növény.
Van sárga, hosszú, kerek, piros, lila, fehér. Sokféle képpen elkészíthető, lúgos hatású növény. Segít a májbetegségeken, székrekedésen, emésztésen és a bőrnek nagyon is jót tesz a fogyasztása. Méregtelenítő kúrája répa és alma lével nagyon eredményes a májnak ,és a beleknek. A nyers levet magában nem ajánlott fogyasztani, mert hányingert okozhat. A szervezet a céklában lévő vasat tudja legjobban felvenni, ezért vashiány esetén rendszeres fogyasztása javasolt. Sejtmag regeneráló, enyhén vízhajtó, antioxidánsokban gazdag. A, B, C vitamin, kalcium, vas, foszfor, kén, nátrium, szilícium, cink, mangán, kóm, jód, biotin..Minden, ami a kiegyensúlyozott tálplálást biztosítja a testnek.
Nyersen fogyasztva tartja meg leginkább értékes anyagait. A leveleit érdemes salátákba belevágni, ha gyenge még, mert sok kalciumot tartalmaz. Betegség után segíti a lábadozást, erősít.
Magyarországon leginkább a céklát salátaként fogyasztják. Szeretnék néhány olyan elkészítési módot ajánlani, ami kevésbé ismert, és nagyon finom.
Sült cékla
4-5 közepes cékla megmosva, négyfelé vágva, 2 közepes lila vagy vörös hagyma ketté vágva héjastól, 1 kis fej fokhagyma, 4 gerezd fokhagyma megpucolva, 3 szegfűszeg, 1 babérlevél, só, olíva olaj
A tepsibe tesszük a felszeletelt zöldségeket, kivéve a fokhagymagerezdeket. Elhelyezzük a szegfűszeget, és a 4 felé tört babér levelet arányosan, meglocsoljuk olíva olajjal, megsózzuk, és alufóliával letakarva sütőbe tesszük. 200 fokon sütjük amíg megpuhul a cékla. Majd levesszük a fóliát és beletesszük a fokhagyma gerezdeket és ha kell, olívát öntünk a céklára és visszatesszük lesütni néhány percre. A fűszerek nagyon finom illatot és ízt adnak a céklának, és a hagymának. Burgonya pürével ajánlom.
Cékla pesto
3 főtt, vagy sült céka
1/4 csésze extra szűz olíva olaj
1/4 csésze dió vagy napraforgó mag vagy pisztácia
1 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál gyömbér
lime vagy citromlé ízlés szerint
Tegyünk minden hozzávalót az aprítóba és egyenletesre aprítuk össze. Hűtöben eltartható 4-5 napig. Pirítósra kenve, sajtot (feta jellegű) morzsolva rá, és egy kis olíva olajjal meglocsolva isteni. Ha spagettivel szeretnénk enni, a gyömbért hagyjuk ki a receptből, és parmezán sajttal szórjuk meg.

Cékla- burgonya röszti
1 nagy cékla reszelve
1 nagy burgonya reszelve
1-2 szál zöldhagyma összevágva
1/4 csésze liszt / glutén érzékenyeknek rizsliszt, gluténmenes lisztek /
só, bors, őrölt köménymag
1-3 kanál olíva olaj
A hozzávalókat elkeverjük. Serpenyőbe az olajat felforrósítjuk és belesimítjuk a masszát amennyire csak lehet vékonyra. Pirosra sütjük mindkét oldalát. Lehet kanállal kisebb formákat is sütögetni belőle, de egyszerűbb, és szebb egybe megsütni és felszeletelve tálalni. Mártogatóst készíthetünk hozzá pl.görög joghurtot fokhagymásan vagy csípősen.
Cékla chips
A céklát vékonyan felszeleteljük és olajban kisütjük.
Cékla saláta
2 közepes cékla főzve és kockára vágva
1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy préselve
2 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál naracslé 100%-os ( kihagyható) vagy 1 ek. limelé
só, bors
Lehűtve tálaljuk vágott petrezselyemmel.
Cékla, alma, hagyma saláta
Friss és finom, csak egyformára szeleteljük össze az alapanyagokat, és adjunk hozzá kevés olíva olaj és citromlé dresszinget, kevés sóval.
Céklaleves egyszerűen
2 cékla
2 répa
1 édesgyökér
1 hagyma vagy a póréhagyma megmaradt zöld szára
2 kanál kókuszzsír
1 teáskanál borsikafű
1teáskanál őrölt koriander
1 kis babérlevél
2 szegfűbors
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 teáskanál köménymag
2 cm gyömbérgyökér karikára vágva
citromlé
só
A zöldségeket nagyobb vékony szeletekre vágjuk géppel vagy kézzel.
A hagymát apróra vágjuk, és a kókuszzsíron megpároljuk. Hozzárakjuk a fűszereket, kicsit pirítjuk, átkeverjük, és mehet rá a zöldség. Ezt is kavargatva pirítjuk kb 2-3 percig, és felöntjük vízzel hogy 2 ujjnyira ellepje ,majd kevés sót teszünk bele. Ha kell pótoljuk a vizet.
Sűrű levesként tálaljuk citromlével, vagy nyáron friss kaporral megszórjuk.
Készíthetünk hozzá kukoricagaluskát.

|