A quinoa növényt az Andok térségében, és a Titicaca-tó mentén, 7000 évvel ezelőtt is termesztettek. Az Andok civilizációi szent növénynek tartották , úgy hívták, Gabona anya. Lúgos hatású, glutén mentes álgabona, a libatopfélékhez tartozik. Nagyon jó fehérje forrás, magas az ásványi anyag és vitamin tartalma. Mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.
Vitamin tartalma A, B1, B2, B3, C, E vitamin. Ásványi anyag tartalma, magnézium, kalcium, vas, kálium, foszfor, cink. Rost tartalma és telítetlen zsírsav tartalma magas. Mindezen tulajdonságai miatt a szuperélelmiszerek közé tartozik. Nagyon jó antioxidáns, méregtelenítő kúrákhoz kiváló.
Semleges íze miatt édes, és sós ételek elkészítéséhez is nagyon jó. A színes kis magocskák biztosítják a teljes értékű táplálékot. Magyarországon a világos ismertebb.

Töltött kaliforniai paprika /glutén mentes /
2 db kaliforniai paprika
15 dkg quinoa
1csésze főtt kukorica vagy konzerv
1 csésze vörös vagy fekete bab konzerv
1 chili
1 póréhagyma
oregano
cayene bors vagy bors
3 cikk fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olíva olaj
20 dkg feta sajt
1 csésze taco szósz vagy fűszeres paradicsomszósz

A quinoát megmossuk, és feltesszük főni kis sóval, és annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje. Főzzük puhára. Az olajon serpenyőben süssük meg a kimagozott és apróra vágott chilit, a hagymát és a fokhagymát. Tegyük rá a kukoricát és a babot, oregánot és a taco szószt, kicsit süssük át, keverjük bele a quonoát és morzsoljuk rá a fetát, és a vágott petrezselymet. Keverjük át és töltsük bele a hosszába vágott kimagozott paprikába. Tegyük tepsibe, és a sütőbe süssük kb. 25 percig.
Quinoa puding / laktóz mentes/
1 csésze quinoa
4 csésze kókusztej
1/4 csésze juharszirup vagy méz, esetleg 1 kanál cukor
fél rúd vanília, vagy 1 kávéskanál vanília kivonat
1 kávéskanál fahéj, só

Tegyük bele a megmosott quinoa magot egy lábasba, és öntsük rá a kókszutejet, adjunk hozzá egy csipet sót, a fahéjat a vanília kikapart magját, és a juharszirupot. Ha mézzel készítjük azt a végén keverjük bele. Főzzük meg puhára lassú tűzön kicsit félrehúzott fedővel a kását kb.25 percig. Közben kevergessük néhányszor, ha nagyon elfő a tej, kicsit póroljuk. Öntsük ki üvegtálba hűlni, és szórjuk meg fahéjjal. Dúsítható mazsolával. Mossuk meg a mazsolát, és adjuk a tejhez főzés előtt.
|