A füge az ókoi Egyiptom egyik gyógynövénye, de attól sokkal ősibb. A kezdetektől az ember tápláléka és gyógyítója. Ma már minden mediterrán országban termesztik. Magyarországon kisebb, bokorszerű.
A fügefák több száz évig élnek, hatalmasra is megnőnek. Ma több mint 30 fügefajtát termesztenek. Szimbolikája a termékenységnek és a szerelemnek. Gyümölcsében akár 1000-nél is több mag található. Az egyik legédesebb növény, így cukor helyett is használható ételekbe.

Kalcium tartalma kétszer több, mint a tejé. Van még benne magnézium, réz, vas, foszfor, kálium, mangán, vas. Vitaminok közül tartalmaz A, B1, B2,B6, E vitamint. Az aszalt füge gazdag omega-3, és omega 6-zsírsavakban. Mindezen tulajdonságai által antioxidáns, kiegyensúlyozza a vércukor szintet, rostjai segítik az emésztést. Jó hatással van a szívre, és a légutakra, pozitívan hat az ivarmirigyekre.

Füge mártás
8 db füge, vagy aszalt füge vízben ásztatva (2 órát)
4 evőkanál méz
2 dl vörösbor
1/2 csésze víz
rozmaring, só, bors, chili

Vágjuk negyedekre a fügét, és tegyük fel a vízzel főni kis lángon. A borba keverjük el a mézet, és szórjunk bele csipet sót, csipet rozmaringot és öntsük a fügére. Borsozzuk meg és ha pikánsra akarjuk vágjunk bele egy kis chilit. Kevergetve főzzük, amíg elpárolog az alkohol, és besűrűsödik a mártás.
Smoothie-ba, azaz turmixokba is nagyon jó édesítő. Sült zöldség ételekben nagyon jó kiegészítő mint pl. a tajine.
Marokkói tajine
Füge golyó receptje az Édességek cukor mentesen menüben.

|