Egyiptomból származtatják a Nílus völgyéből, elterjedt a világon mindenhol, Európán kívül, bár most már itthon is láttam már. Nevezik még gombónak és bámiának. Gyorsan megnő akár 2 méterre is, gyönyörű vanília színű, vagy sárga virágokat hoz éjszakai virágzással, és 30-40 termést hoz. A virágzás után egy héttel már szüretelető. Ma már Magyarországon is termesztik, de még ritkán fellelhető a piacokon. A termeléséről Itt találsz infót.
.JPG)
Élettani hatásai nagyon jók. Tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, káliumot, foszfort, kalciumot, vasat, pektint többek között. Lúgos hatású, gyulladáscsökkentő, májméregtelenítő, stabilizálja a vércukorszintet, és jó hatással van a gyomorra és az emésztésre. Amikor szeleteljük nyálkás egy kicsit a belseje, épp emiatt van jóhatással a gyomorra. Semleges íze jól fűszerezhető, rendkívül választékos ételeket készíthetünk belőle.

Arkansas sült okra
10-12 okra
2 db burgonya kockára vágva
1 hagyma felíprítva
1 kávéskanál só
1 teáskanál zöldfűszer keverék
2 teáskanál kukoricaliszt
6 teáskanál kókuszzsír
bors
A kukoricalisztbe keverjük a sót, a borsot, és tegyük bele a felszeletelt okrát, hogy bevonatot képezzen rajta. Adjuk hozzá a hagymát és a burgonyát, ezeket nem kell belekavarni. Serpenyőbe melegítsük meg a zsírt, és süssük meg a zöldségeket puhára, amíg kéreg képeződik az okrán, és megpirul minden. Forrón tálaljuk.
Sry Lanka-i currys okra
50 dkg okra felszeletelve
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál mustármag
1 hagyma apróra vágva
1 zöld chili
1 teáskanál chilipor vagy pirospaprika
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál kurkuma
1/2 paradicsom kockára vágva
1/ csésze kókusztej
1 teáskanál citromlé

A megmosott felszeletelt okrát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kurkumát sót, keverjük össze és tegyük félre. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és adjuk hozzá a mustármagot, hagymát, chilit és pirítsuk 3 percig kevergetve. Adjuk hozzá az okrát, a többi fűszert, és a paradicsomot. Süssük 5-8 percig, amíg az okra megbarnul. Adjuk hozzá a kókusztejet és főzzük még 10 percig, amíg megfő. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a citromlevet. Forrón tálaljuk, rizzsel.
Elkészíthetjük lecsósan, ekkor a paprika helyett okrát szeletelünk bele. A fűszerezésébe illik a koriander, és a curry.
|