KURKUMA
Ősi ázsiai eredetű gyógy- és fűszernövény. Az indiai konyha kiemelt fűszere. Gyökere hasonlít a gyömbérére, csak erős sárga, narancssárga belseje különbözteti meg, épp ezért kiváló természetes festékanyag. Virága miatt dísznövényként is termesztik. A levelei fűszeres aromát árasztanak. Könnyen termeszthető és minden része felhasználható.

Gumós gyökerének antibakteriális hatása miatt külsőleg és belsőleg hatékony fertőtlenítő, gyulladásgátló és méregtelenítőszer. Sárga színét a kurkumintól kapja, ami antioxidáns, daganatcsökkentő és immunerősítő azaz képes kiegyensúlyozni a beteg sejtműködést.
Jó hatással van a májra az epetermelésre, a veseműködésre, az emésztésre, az izületekre, a magas vérnyomásra és a csípésekre. Az Alzheimer kór és a daganatos betegségek természetes gyógyítója.
B6, C, E vitaminokat, kalcium, vas, kálium, mangán, réz, cink és magnézium ásványianyagokat tartalmaz.
Kiemelt vas és B6 vitamin forrás!
A curry fűszer alapja a kurkuma. Gyógyító ital a Golden Milk receptje a Gyógyító fűszerek menüben.
A kurkuma a gyökérzöldség, főleg a karfiol és a burgonya ételekhez illik.
Fűszeres tofu rántotta
1 csomag tofu villával szétnyomkodva
1 teáskanál olívaolaj
1/2 csésze apróra vágott hagyma
1/2 csésze apóra vágott paprika (piros)
1/4 teáskanál koriander
1/2 teáskanál őrölt kömény
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 teáskanál kurkumapor
2 szál zöldhagyma felszeletelve
só
Az olajban a hagymát és a paprikát megpuhítjuk közepes lángon 3-4 percig, majd keverjük bele a fűszereket a kukuma kivételével és süssük magas lángon 1 percig. Öntsük rá a tofut és 2 kanál vízben elkevert kurkumát. Sózzuk, és 2 -3 percig süssük át. A végén szórjuk meg a zöldhagymával ( őrölt pirospaprikával).
Kafiol steak
1 nagy karfiol
2 teáskanál olíva olaj
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál kurkuma
1 csokor vágott zöldkoriander vagy petrezselyem
só, bors
A megmosott karfiolt szeleteljük fel hosszában mint egy steak szeletet 1 cm-esre és sózzuk, borsozzuk meg. A maradék széleit felhasználhatjuk a köretbe vagy levesnek.
Hehevítsünk fel 1 kanál olajat, és süssük meg a karfiol mindkét oldalát, mintha grilleznénk. A megmaradt olajba keverjük bele a többi fűszert, és kenjük rá a grillezett karfiolra. Tegyük egy tepsibe a szeleteket, és 15 percig süssük puhára. Szórjuk meg a petrezselyemmel. Rizzsel, tört burgonyával, vagy zöldséges kölessel tálaljuk.
Zöldséges kurkumás quinoa
2 teáskanál kókuszolaj
1 közepes apróra vágott hagyma
1 piros kaliforniai paprika apróra vágva
1 csésze brokkoli kis rózsákra szedve
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál curry
1/4 teáskanál cayenne bors
1 kanál vágott petrezselyem
3/4 csésze megmosott quinoa
A kókuszolajon megpirítjuk a hagymát, a quinoa magot és a zöldségeket rárakjuk és annyi vízzel, hogy ellepje fedő alatt főzzük. Ha a víz lefő róla pótoljuk, és szórjuk meg a fűszerekkel, kb. 20 perc alatt elkészül.
|